Voorronde IRK-kampioenschap 16 jan. te Amsterdam

 

door Jan de Kruiff

 

Enkele dagen na onze competitieavond zaten enkele clubleden alweer over hun speelbord gebogen. Plaats van handeling: Amsterdam in café ‘De 2 Klaveren’.

Tijdens de partij moesten de meeste spelers proberen een plaatsje te verwerven voor het InterRegioKampioenschap (IRK), dat later dit jaar in Vlaanderen gespeeld wordt. Het IRK is een wedstrijd, georganiseerd door het (Belgische) NederlandsTalig ScrabbleVerbond (NTSV). Het NTSV heeft de Vlaamse en Nederlandse zone verdeeld in 6 regio’s. Regio Nederland was het laatst aan de beurt. Spelleider Bert van der Loo zou er een mooie pot van maken. Soms hadden de 17 deelnemers best moeite met zijn lettertrekkingen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat niemand het woordje ‘hispanic’ kon vinden, want welke sterveling kent dat nu?!

Er waren genoeg momenten voor de spelers om ‘het verschil’ te maken. De partij werd gekleurd door 4 solozetten, waarvan ‘pf’ (Maarten Beekhuis) en ‘riemgat’ (Floris Van Ouwerkerk) de opvallendste waren. De solisten kregen ieder een consumptiebonnetje.

Uw verslaggever ging bij de pauze voorop, maar moest later ‘beide billen’ op z’n plaats houden. De serieuze concurrent voor de eindzege, Floris Van O, had in het 1e speldeel niet gescoord waar veel anderen 50 tot 98 punten haalden (‘gnuifde’). Na de pauze zag hij als enige het woordje ‘riemgat’, een prima zet. Beurt 18 kon beslissend zijn, maar geen enkele deelnemer kon de ‘grensgod’ (tijdig) vinden. Die gelukkige had zomaar 158 pnt rijker geweest (9x woordwaarde!). Jan de K nam te veel risico en kreeg nul op rekest. Hij kon zich ‘iets permitteren’ omdat hij zich op voorhand al voor het IRK had gekwalificeerd (bepalend hierbij is de plaats in de rangschikking van de NTSV-competitie 2009, snapt u het nog?!). Floris opteerde voor minder risico en reef 86 punten binnen. Daarmee wist hij de pauzeleider bijna te achterhalen. Bert haalde in 21 beurten een prachtige 1110 punten uit het letterzakje waarvan Floris er 981 kon totaliseren. Hij werd bij de eindstand geflankeerd door de beide Jannen van dezelfde Amersfoortse club! Jan Tiek werd 3e met 957 pnt. Uw verslaggever zou eigenlijk een rijtoer door de Nederlandse hoofdstad verdienen maar winterse neerslag verhinderde dat. In plaats daarvan ontving hij een bekertje en een flinke laag slagroom op een bakkie koffie. Het gaat tenslotte om niet meer dan de eer van een regiokampioenschap. Vermeldenswaard zijn ook de fraaie prijzen (scrabblegerelateerde zaken als woordenboeken en spellen) die bij de verloting gewonnen konden worden. En natuurlijk het gastvrije onthaal bij het café. Last but not least de vlotte spelleiding door Bert, door Wytze (veelzijdig helper) en Twan Swenker. Die verwerkte(n) de honderden beurtbriefjes in no time tot een volledig gecontroleerde eindstand. Om ca. 17 uur wist iedereen waar zij/hij aan toe was. Klasse! In het café was het daarna nog lang gezellig!

Jos van Rooijen wist zich voor de eindronde te kwalificeren met een 7e plaats (921 pnt). Dat lukte Esther Bruins en Hans Heeregrave echter niet. Zij werden resp. 13e en 14e (733 en 730 pnt) maar hebben zeker een gezellige middag gehad. Met name Hans was trots op zijn 'tipsy'