3 J’s zorgen voor de club-eer in Gaasterland

 

door Jan de Kruiff

 

 

Dit verslagje blinkt niet uit in actualiteit. De wedstrijduitslagen werden echter door omstandigheden een week na ons scrabbleweekendje aangeleverd.

Tja, ALS er een prijs zou zijn voor de beste clubprestatie, dan zou Lettergreep tijdens het jaarlijks scrabbleweekend te Rijs (Friesland) als winnaar komen ‘bovendrijven’. Van ‘drijven’ was wel enigszins sprake, want de weergoden waren vooral op 5 en 6 oktober j.l. in een neerslachtige bui. Gelukkig dat er een hobby als scrabble bestaat… 22 Mensen van 5 Nederlandse scrabbleclubs waren naar het goed geoutilleerde hotel ‘Gaasterland’ in Rijs gekomen. Zij speelden op 5, 6 en 7 oktober jl. in totaal vier duplicatescrabblepartijen. Zaterdagmiddag mocht eenieder doen waar hij/zij zin in had. Wandelen of fietsen in de fraaie (winderige!) omgeving, of een autotochtje naar een pittoresk stadje. Na het scrabbelen werd er ’s avonds gezellig gekletst, gelezen, gepuzzeld, gepokerd of… nog een partijtje gescrabbeld – ‘om het af te leren’.

Lettergreep werd tijdens het Friese weekend vertegenwoordigd door Esther, Jan K, Jan T, Jos en Wytze. Deze vervulde net als tijdens de Marathon van Amersfoort een dubbelrol. Hij vormde met de niet meespelende Twan Swenker wederom een ijzersterk juryduo. Dat moest wel ten koste van Wytzes spelkwaliteit gaan. Van de 21 deelnemers werd hij 14e.in de eindrangschikking. Hij smaakte het genoegen een fraaie ‘werkstad’ te leggen. Een woord, dat slechts één andere deelneemster wist te vinden… De hoogste beurtscore voor Esther was ‘verkasse’ (9x woordwaarde, 185 pt)!, die ertoe bijdroeg, dat zij 17e werd. Jos’ optreden was dermate betrouwbaar, dat zij 4e werd! Jan T was de enige clubgenoot die nog een rol van betekenis zou kunnen spelen. Hij deelde na de openingspartij de eerste plaats in de tussenrangschikking met de scrabblecrack Floris van Ouwerkerk van It-Utrecht. Jan T werd uiteindelijk 3e. Floris was echter een klasse apart en kon het wisselvallige spel van Jan de K weerstaan. Hij werd na de 4 partijen onbedreigd winnaar. Floris legde ook de meeste solozetten. Daarom werd hij op zondagmorgen door de prima organisatrice Rieke Bouman volkomen terecht voor het vierde achtereenvolgende jaar gehuldigd. Het Friese scrabbleweekend wordt al sinds 2009 enorm gewaardeerd. Ook in 2012 zien wij terug op enkele uitermate geslaagde dagen, die voor herhaling vatbaar zijn! De scrabble-jurytandem Twan-Wytze is inmiddels dermate op elkaar ingespeeld, dat het duo overweegt zichzelf aan te melden bij een evenementenbureau o.i.d.