Genk 2010: Triomf voor Lettergreep

 

door Jan de Kruiff

 

In de eerste twaalf beurten werden de 111 aanwezige spelers maar liefst tienmaal met de letter O geconfronteerd. Ongelukkig voor sommigen? Opvallend was het wel. Er waren ettelijke overeenkomsten met de partij van 2009. Spelleidster Erna Darcis vond ook op 8 mei 2010 heel weinig blancoblokjes en de jury maakte een eindrangschikking op, die weleens in de buurt kon komen van 2009. Veel goede spelers waren naar de mijnstad gekomen. Toeval of niet, zij zaten bijna alle naast elkaar in de zaal! Wie zou er gaan lopen met de mooie mijnwerkers? De recentelijk aangetreden Genkse eerste burgervader leidde de match in met een toespraak en slaagde vlotjes in zijn Genk- en scrabblepromotie. Hij probeerde ons met de eerste lettertrekking (w-i-e-t-k-o-e) naar Koeweit te sturen. Edoch, de jury wenste hier niet in te trappen. In het eerste partijdeel was er weinig reden tot opwinding, ook omdat de score heel bescheiden bleef: 415 punten na 10 beurten is veelzeggend. ‘Omdat’ er een blancoblokje in de lettertrekking zat, miste het ganse veld de scrabble ‘toebonze’. Twee beurten bleken van belang omdat ze puntenrijk waren: ‘vacuűm’ (en het aanbouwwoord ‘amens’) en de beurt vlak voor de pauze: ‘onager’ - met een lettertrekking (naboren) die aan een scrabble rook. Riccardo Ounane liet zich opmerken door een soloduet (‘ombiezen’ en ‘oupa’) en was zo verstandig om de inhoud van de sterkedrankflesjes onaangeroerd te laten. Het was dan ook niet verwonderlijk dat hij bij de pauze als eerste doorkwam met 403 van de 410 punten. De verschillen aan de top waren klein: er was nog van alles mogelijk. De mensen lieten zich de koeken uitstekend smaken. Velen konden na beurt 15 en 16 zeggen dat ze ‘alle scrabbles’ gevonden hadden: ‘korbeels’ en ‘gedingen’ scoorden het best. In deze match zou het ‘letten op de kleintjes’ echter het verschil maken. Wij waren zelfs in staat om een woordje als ‘de’ (21 pt) niet op te merken. Buurman Jan de Ridder gaf al tijdens het spel aan, dat het niet zijn dagje was. Maar met de maestro weet je het nooit: hij is al vaker teruggekomen van achterstand. Nu morste zelfs Jan met punten, waardoor de kansen voor de concurrenten toenamen. Riccardo maakte tegen het partijslot een foutje en moest een ‘bange periode’ doormaken. Na 21 beurten had Theo Max 920 punten verzameld en ging een diepe zucht door de gelederen nadat de partij gedaan was. Hoe treffend was de slotzet: ’pf’…..

Bij Etcetera hoef je jezelf op voorhand niet tekortgedaan te voelen. De vrijwillig(st)ers doen steeds hun uiterste best. De tombola (deels afgewikkeld tijdens pauzes tussen de beurten) is elk jaar rijk gevuld met prijzen. Voor de 11e persoon in de eindrangschikking is het ook ieder jaar ‘bingo’.

De eindrangschikking dan. Jan de R maakte het dan toch weer waar: 1e met 871 pt op 920.  Hij blijft ons verwonderen hoe hij zijn kunstjes toch altijd ‘weer flikt’. Tijdens een kort interview schudde hij meewarig het hoofd. Om zijn matig presteren (…) Maar ook dat de overige spelers niet in staat bleken hem van zijn ongeslagen status te beroven in dit NTSV-seizoen 2010. Het was de spannendste interclub tot dan toe. De ganse top tien ‘was masculien’, ondanks het goede spel van Linda De Groote, die 11e werd. Beste B-speler was Greet Lenaerts van Verba Rootselaar (23e plaats, 785 pt). Zandloper Filip Overath is helemaal terug aan het front en deelde de 3e plaats met mijn clubgenoot Anne van Ouwerkerk!? Hoewel? Jan de K. verheugde zich erop dat Floris-met-dezelfde-achternaam-maar-geen-familie vanaf 8 mei 2010 als clubgenoot was ingelijfd. Helaas voor hem ging dat feestje (nog) niet door en blijft Floris voor It-Utrecht spelen. Hans Heeregrave hoopt zich - naar eigen zeggen - te rehabiliteren voor zijn optreden, daags voor de moederdag. Esther Bruins heeft de weg naar boven gevonden: ze speelde wederom ruimschoots boven haar gemiddelde. Lettergreep als club deed het uitstekend en mocht met de fraaie mijnlamp-wisseltrofee verheugd terug naar Amersfoort (Ned).  Dankzij Jos van Rooijen, Wytze Groen (en Jan de K). mocht de club trots zijn op haar prestatie: de laatste clubtrofee dateert van maart 2006 te Brugge, toen nog in gezelschap van Rita Montauban – zaliger. Ziet u de rondvaart door de Amersfoortse grachten al voor zich?