Matig optreden van Lettergrepers in Gent


door Jan de Kruiff

 

De winter van 2009 op 2010 kenmerkt(e) zich door nogal wat sneeuwval.

Begin dit jaar hebben we de trip naar België wijselijk afgezegd omdat het te gevaarlijk dreigde te worden op de weg. Op 23 januari viel het wel mee met de sneeuw. Ons clubviertal autode naar Gent voor de eerste partij van het NTSV-seizoen en had verbazend weinig oponthoud. De organiserende club ‘Homerus’ had alles in het werk gesteld om er een mooie middag van te maken. ‘Homerus’ vierde namelijk het zilveren bestaan van de club. De jubilaris pakte groots uit met een altijd-prijs-tombola en een doorlopende filmvoorstelling, die een goed overzicht gaf van de historie(k) van de club. Jammer dat het scrabblespelletje zelf de 155 deelnemers niet in feeststemming kon brengen! Daar kon de schepen van sport, die de inleiding en de openingslettertrekking verrichtte, niets aan doen. Laat staan spelleider Rob Rondou, ook al wilde hij nog zo graag. Het viel de 155 deelnemers alleszins mee, dat de puzzelaars tezamen nog 959 punten op de teller brachten. Er werden slechts 2 scrabbles getrokken: ‘napleit’ en ‘vernette’ (dit zijn ook weer bijzondere woorden: consulteer de Dikke Van Dale!). Er waren ook tweeletterwoordjes als ‘eh’ en ‘ja’, waarmee de schaduwzijde van ons scrabbleplezier in beeld kwam… Het kon niet anders of we zouden alle 22 beurten spelen. Uw verslaggever had bij de pauze een uitstekende uitgangspositie voor een hoofdprijs. Hoefde alleen de latere winnaar voor zich te dulden, maar geschutter tijdens de 2e omloop duwde hem in de rijen der kanslozen. Jos (van Rooijen) zou ook kansrijk geweest zijn, ware het niet, dat de ‘administratie’ haar op een cruciaal ogenblik te veel werd. ‘Fair Play’ Destelbergen liet zich na ons geploeter afroepen tot beste club van die zaterdagmiddag. De avond was reeds ingegaan toen maestro Jan De Ridder de hoofdprijs voor zijn 940 pnt in ontvangst mocht nemen. Het jarige ‘Homerus’ mag terugzien op een prima jubileumeditie.

(Voorlopige) eindklassering Amersfoorters:

19e

Jan de K.

877 pnt

66e

Jos

789

100e

Wytze

743

152e

Esther

532

En dat terwijl Esther en Jan tijdens de heenreis op de achterbank nog wat taallesjes hadden geoefend... Echter…, als vanouds was en is de amicale sfeer onder onze clubgenoten voorbeeldig.

Jan De K leerde mogelijk een wijze les. Geen advocaat nuttigen kort voor aanvang van een (belangrijke) scrabblematch. Net als vorig jaar bekwam hem dat niet al te best. Ga maar na…, hij speelde de eerste helft van de partij met een geleend brilletje van zijn gebuur Bernadette. Later bleek zijn eigen bril gewoon verstopt… in de linkerbroekzak.