6 uur totaal-reistijd voor een scrabblepartijtje?

 

door Jan de Kruiff

 

Je hebt ze erbij, clubgenoten die er vele reisuren voor over hebben om in een plaatsje in België vlakbij de Franse kust te gaan scrabbelen.

Die een voorlopig laatste fantastische zomergril moeten verruilen voor een verblijf van minstens vier uurtjes in een (zeer) warme scrabblezaal.

Die worden geconfronteerd met een traag wedstrijdverloop, zeker de eerste beurten (maar daar hadden de goedwillende juryleden ook wat moeite mee…).  

Die ook nog eens moeten ervaren hoe de scrabblepartij hun na 3 speelbeurten al door de vingers glipt, omdat ze na 2 onbekende scrabbles op achtervolgen zijn aangewezen. Dat was het ‘lot’ van 4 Lettergrepers die op zaterdag 18 oktober in Koksijde met nog 118 andere dappere spelers de strijd aanbonden.

Jan De Ridder, de sympathieke Vlaming, zal u via deze Lettergreep ’nieuwsvoorziening’ genoegzaam bekend zijn. Er stond wederom geen maat op zijn straffe optreden: 6 puntjes missen op een maximum van 1063 is een formidabele prestatie. Ondergetekende haalde in de eindrangschikking een top-tiennotering maar het spelkwaliteitsverschil met zijn voornaam-genoot bedroeg een straatlengte… Het voelde ook niet bevredigend, dat met name de eerste twee scrabbles en later nog een derde scrabble wel door uw verslaggever werden gekend. Zij werden door hem tijdens de partij iets te laat (d.w.z. vlak voor het inleveren van het beurtbriefje) herkend. Anderzijds: wanhoop niet als je een stroeve start maakt en 3 scrabbles met een aanzienlijke beurtscore mist. Zelfs daarna is er nog kans op een remonte en kun je in de prijzen vallen. Voor Hans was dat niet weggelegd. Hij oordeelde dat hij (ook) ondermaats presteerde en werd 111e met 567 pt. Esther daarentegen ‘steeg boven zichzelf uit’ en verraste ons aangenaam door 76e te worden met 679 pt. In betere tijden haalde Wytze in Oostduinkerke weleens een 2e plaats (legendarische woordvondsten als ‘seksisme’ en ‘verschut’…) maar hij moest nu genoegen nemen met 757 pt, waarmee hij 41e werd. De Lettergrepers zagen Littera Tessenderlo als beste club eindigen en een fraaie clubtrofee in ontvangst nemen (garnalenvisser te paard als kunstwerkje) . Zelf werden zij middenmoter d.w.z. 10e van de 20 clubs. Afijn, het tripje naar Koksijde was de laatste partij van de 2014-se NTSV-competitie. Nieuwe kansen vanaf 2015, te beginnen op 11 januari a.s. in Heist België, …waar Wytze andermaal gaat proberen om te ‘bouwen’ aan de bonusprijs die iedere speler kan verdienen door aan alle interclubpartijen mee te doen binnen het NTSV-competitiejaar.