Halve scrabblemarathon in Amersfoort

Door Jeanette Bree

Al om 9 uur was een aantal Belgische spelers al present. De vrijwilligers van het Klokhuis hadden er al voor gezorgd dat de tafels in de zaal in de gewenste opstelling stond.  Zodoende was het niet veel werk meer de laatste voorbereidingen te treffen.

De eerste partij werd geopend met het woord hosse.  Dat werd gevolgd door een soloscrabble van Floris van Ouwerkerk: vetfijne voor 113 punten! Dat smaakte kennelijk naar meer want direct daarop maakte hij weer een solo met methe.   In deze partij werden uiteindelijk totaal maar liefst 7 scrabbles gelegd! In de vijfde beurt werd aansnee door 8 spelers gelegd, waaronder Lettergreepspelers Jan T., Jos en Herma.  Ophingen in de zesde beurt werd door de overgrote meerderheid gevonden.  Dat geldt ook voor uitdagen in beurt 8. In beurt 9 overtroefde de computer alle spelers: het woord bucefaal ter waarde van 73 punten werd door geen enkele speler gevonden. In de laatste beurt voor de pauze was beurt 10 goed voor een scrabble die ongeveer de helft van de spelers vond: drenkend voor wederom 73 punten.  Na de pauze werd alleen door Jan Tiek, Jan Cornet, Koen van Lankveld en Eshter Bruins de scrabble gedocht voor 108 punten gevonden.  Een uitstekende prestatie!  Hierna werden er geen scrabbles meer gelegd. In beurt 13 wist de computer het beter dan de spelers met het woord wasrol voor 47, wat een verbetering was van 1 punt op de score van Dave de Schacht en Anja Veldman. Ook het woord oorwurm voor 42 punten was een vondst van de computer en overtrof de score van 19 spelers met 11 punten. Door de vele scrabbles was deze partij na 17 beurten al ten einde.

Speloverzicht 1e partij     Uitgebreide rangschikking 1e partij

In de pauze kon ieder met een bonnetje een tasje in ontvangst nemen met 2 broodjes en kon er een drankje naar keuze genomen worden. Diverse spelers maakte van de gelegenheid gebruik even te genieten van het mooie weer buiten!

Het aantal scrabbles was in de tweede partij met 4 stuks beduidend lager. In de tweede beurt werd meedinge gelegd voor 90 punten, wat door de meerderheid van de spelers gevonden is.  Het woord betenden werd door slechts 7 spelers gevonden in de 4e beurt en was goed voor 74 punten.  Beurt 5 leverde geen scrabble op, maar wel een solo voor Bert Leyssens:  renet  leverde hem 32 punten op waarmee hij de score van Dave de Schacht met 2 punten overtroefde!  De zesde beurt was wel weer goed voor een scrabble: aanneem voor 74 punten werd door precies de helft van de spelers gelegd. Ook in deze tweede partij wist de computer het af en toe beter dan de spelers: in de 10e beurt vond de computer adret voor 47 punten waar 6 spelers, waaronder onze voorzitter Jan Tiek, een score van 39 punten behaalden.  Beurt 17 was weer goed voor een scrabble met voorwerkje van 68 punten.  Dit werd door 8 spelers gelegd, waaronder Jos, Hans en Jeannette Lakmaaker! Nog een verbetering door de computer gebeurde in beurt 19. Op het bord lag al clubs uit beurt 12. Hier maakte de computer spekclubs van, wat goed was voor 52 punten! 3 spelers, waaronder Jos, behaalden deze beurt 48 punten. De 20e en laatste beurt werd canon gelegd voor 35 punten door Bert Leyssens en Jos van Rooijen.

Speloverzicht 2e partij    Uitgebreide rangschikking 2e partij

In de tweede pauze liet iedereen zich de verse soep goed smaken! Er was ruim voldoende; wie meer wilde kon een tweede portie krijgen.

Ook de derde partij was, net als de eerste, goed voor een zevental scrabbles. Na de opening met scul voor 28 punten, wat door 3 spelers waaronder Jan Tiek werd gelegd, werd in de tweede beurt de eerste scrabble gelegd.  Kuiseren was goed voor 110 punten en werd door 13 spelers gelegd. De volgende scrabble werd in de derde beurt gelegd met razendst voor 88 punten. Deze werd door 3 spelers, waaronder de schrijfster van dit verslag!  Seroenen werd slechts door 2 spelers gevonden: Bert Leyssens en Jan Cornet. Wel had bijna iedereen in deze beurt een scrabble gevonden, maar die waren 3 tot 16 punten minder waard. Genoemde spelers waren in de 7e beurt goed voor de scrabble squaretje. Dit prachtig gevonden woord was goed voor 87 punten. Een duoscrabble dus! Deze werd in beurt 8 gevolgd door een solo van Jan Cornet: henrys. Dat leverde hem 52 punten op. In de 10 beurt werd de volgende scrabble gelegd met kantende voor 83 punten wat van de Lettergreepspelers alleen door Esther en Herma werd gevonden.  Na de pauze werd in de 13e beurt griepend gemaakt voor 95 punten. Dit werd onder andere door Jos en Jeannette Lakmaaker gelegd. In de 16e beurt werd de laatste scrabble van deze partij gelegd met bindhout wat 98 punten opleverde voor Jan Tiek en Floris van Ouwerkerk. Het spel werd in de 18 beurt afgesloten met lex voor 34 punten, wat 13 spelers gelegd hebben.

Speloverzicht 3e partij    Uitgebreide rangschikking 3e partij

Na de derde partij was het tijd voor een maaltijd. Waar we vorig jaar een broodmaaltijd aten, werden we dit jaar verrast met rijst met een saus van vlees en ui en komkommer. Iedereen liet het zich goed smaken. De porties waren ruim bemeten zodat, ondanks dat het erg lekker was, diverse mensen het niet op kregen. Maar complimenten voor de kok zijn zeker op hun plaats!

Tenslotte de vierde partij. Hierin werden “slechts” vier scrabbles gescoord. Ook werden er 3 solo’s gescoord: alle door Bert Leyssens! Helaas zette hij daar 6 nulbeurten tegenover, waardoor hij op de 15e plaats eindigde.
De partij werd geopend met prefje voor 38 punten.  Dit werd gelegd door 4 spelers, waaronder Jan Tiek. De eerste scrabble werd in de 5e beurt gemaakt met bondiger voor 66 punten.  Lettergreepspelers Jos, Jan Tiek en Hans  legden dit woord, net als 5 andere spelers.  In de zesde beurt wist de computer het beter dan de spelers: met grofalen scoorde de computer 110 punten, waar Jan Cornet en Bert Leyssens 6 punten minder behaalden.  Laatstgenoemde haalde in de 8e beurt well een solo met omzeg voor 45 punten. Na de pauze werd in beurt 14 door Bert een soloscrabble gehaald met neerdoe voor 79 punten. In deze beurt had bijna iedereen wel een scrabble, maar die leverden tot 11 punten minder op. Deze laatste partij werd in stijl afgesloten met een scrabble: rojemend was goed voor 78 punten , die door Floris, Jan Tiek, Jan Cornet en Bert Leyssens werd gevonden.    

Speloverzicht 4e partij    Uitgebreide rangschikking 4e partij

Van de 24 deelnemers waren 7 Lettergreepleden:

3e plaats Jos van Rooijen
6e plaats Jan Tiek
15e plaats Hans Heeregrave
16e plaats Jeanette Bree
19e plaats Herma Gerber
22e plaats Esther Bruins
24 plaats Jeannette Lakmaaker

De uiteindelijke top 3 werd gevormd door:

1e plaats Floris van Ouwerkerk
2e plaats Jan Cornet
3e plaats Jos van Rooijen

Einduitslag

Tenslotte is een woord van dank op zijn plaats voor de organiatoren Wytze Groen (tevens spelleider) en Twan Swenker (tevens jury). Ook de vrijwilligers van het Klokhuis worden van harte bedankt voor de geboden faciliteiten en catering. Ook spelers die hand- en spandiensten hebben verricht: hartelijk dank voor jullie hulp!