5 April: Ned. Kampioenschap Wedstrijdscrabble te Amsterdam

 

(door Jan de Kruiff)

 

Bij het wedstrijdscrabbelen ‘moet’ je gewoon winnen van je tegenstander. De plaats van de woorden op het bord is niet zo belangrijk i.v.m. hun verlengbaarheid. Maar je moet ook niet te veel kansen weggeven.

Deze scrabblevariant deed een jaar of tien geleden z’n intrede. Er waren nu 20 spelers naar café “De 2 Klaveren’ gekomen. Het aantal beoefenaren heeft zich gestabiliseerd, maar wij wachten nog op de echte doorbraak van het wedstrijdscrabble. De jubileum-editie mocht zich echter verheugen op een sterk deelnemersveld. De Vlamingen zijn als vanouds sterk. Onder hen bevond zich meervoudig kampioen Rob Rondou. Tussen ca. 11.30 en 18.30 uur speelde eenieder 6 partijtjes volgens het zg. Zwitserse systeem. Elke partij had elke speler een half uur netto speeltijd, die met een klok werd gecontroleerd. Overschrijding van de speeltijd leverde strafpunten op. Na elke partij werd een tussenstand opgemaakt, waarna je een ongeveer gelijkwaardige tegenstand(st)er ontmoette. Wytze (Groen) speelde goed, maar minder gelukkig tegen z’n clubgenoot (schrijver dezes). O.a. daardoor behaalde niet hij maar ‘die schrijver’ de 3e plaats in de eindrangschikking. Jan de K werd daarmee ook de ‘minst slechte’ Nederlander, want het wekt geen verbazing dat de Vlamingen de beste 2 eindplaatsen opeisten. Jan haalde tijdens 2 partijtjes een gelijkspel, wat heel uitzonderlijk is. De andere Jan, ofwel clubgenoot Tiek, eindigde in de middenmoot. Floris van Ouwerkerk had het mooiste woord van de dag: ‘videaste’. Riccardo Ounane uit Vlaanderen werd heel mooi 2e. Zijn landgenoot Jos Leyssens wist zijn eerste titel te bemachtigen en daar was hij erg blij mee. Jurylid Rieke Bouman kweet zich prima van haar taak.

Hoofdorganisator Herman Van Westerloo vond zichzelf qua einduitslag ietwat teleurstellen maar was dik tevreden over het fijne verloop van deze wedstrijddag. Wij waren dat ook… dus!