Vlaams scrabble is Nederland te machtig


door Jan de Kruiff

 

Op 20 februari j.l. is in het verre Vlaamse Ronse het InterRegio-Kampioenschap van het NederlandsTalig ScrabbleVerbond (NTSV) gespeeld. Gelukkig waren de winterse buien niet hinderlijk en kon iedereen de mooie speelzaal zonder problemen bereiken.  Spelleider Julien Struyve moest het in het begin stellen zonder zaalversterking. Dat bleek het enige minpuntje van het verder vlekkeloos georganiseerde evenement.  Wij konden amper verstaan, dat Julien inhaakte op de actualiteit. Hij maakte een toespeling op de val van het Nederlandse kabinet. Maar de spelers hadden meer om zich druk over te maken. Er moest ‘gestreden’ worden!

Van de 6 NTSV-regio’s bonden in totaal 82 afgevaardigden met elkaar de scrabblestrijd aan. In het verslag van 16 januari kunt u lezen wat wordt verstaan onder een regio in NTSV-verband. De uitslag van 20-2-2010 werd bepaald door de plaatspunten van de 7 beste spelers per regio op te tellen. De partij werd gekleurd met drie scrabbles. ‘Mauveďne’ was een mooie solozet van de latere (individuele) winnaar Willy Van Laethem. De overige scrabbles: ‘asemden’ en ‘ruimsten’. We tekenden ook nog op:’’dhow’, ‘kwelm’ en ‘vulgo’! Die droegen bij tot de totaalscore van 945 punten.

De Nederlandse equipe had een bijzondere, maar begrijpelijke tactiek. Het team was niet in zijn sterkste opstelling aan de start verschenen. Enkele spelers zouden op safe spelen. Alleen woorden leggen, die ze kennen. De andere groep spelers van de Nederlandse regio zou zich meer toeleggen op ‘waarschijnlijke woorden’, die met vrij grote zekerheid in de woordenlijst zouden voorkomen. In deze partij was een aangepaste tactiek gewenst. Of je nu een competitiepartij speelt of een match, waarin je in één keer alles moet geven…, dat maakt wel verschil. Wytze ging heel diep en speelde een ongelukkige partij. Hij kon zijn regio niet helpen en eindigde 81e.  Esther (68e) en Hans (50e) deden wat van hen verwacht mocht worden. Jan speelde onder de maat maar was nog wel in de top tien te vinden (7e). Prima spel werd afgeleverd door Jos. Zij zag een goede 2e helft met een opmars naar de 8e plaats beloond. Floris van Ouwerkerk van It-Utrecht leverde een goede bijdrage. Maar ook hij kon niet verhinderen dat Nederland ten onder ging te midden van het Vlaamse scrabblegeweld. Het team werd 5e van de 6 deelnemende regio’s. De Oost-Vlamingen bleken ruimschoots de sterkste.