Jeanette Bree wint het jubileum-Alpha-Betentoernooi!

 

verslag door Jan E M de Kruiff

 

't Was nog even spannend of wij – Wytze Groen en uw reporter op tijd aanwezig zouden zijn met onze scrabblebenodigdheden t.b.v. het toernooi. Wij hadden namelijk niet gerekend op wegwerkzaamheden bij Bodegraven. Onze auto werd door "consequente" wegomleidingsbordjes richting Zoetermeer "gedirigeerd". Zo werden wij getrakteerd op een Randstad-sightseeing door een kleurig herfstlandschap…  Daardoor begon het toernooi iets later, maar dat was geen probleem voor de flexibele organisatrices. Met vereende krachten werden alle tafels "scrabblewaardig gemaakt". 26 deelnemers stonden/zaten te popelen om er iets moois van te maken op die herfstige 10e novemberdag.

Eigenlijk is dit verslag door de titel al meteen van enige spanningsopbouw ontdaan, maar u kunt zich voorstellen hoe enthousiast onze vijf clubgenoten waren na hun uitstekende optreden tijdens het jaarlijkse puntenscrabbletoernooi van de jubilerende Alpha-Beten in zaal De Ridder in Alphen a/d Rijn. De Alpha-Beten bestonden 35 jaar!

Neem nu Trees van Dongen. Die liet er geen gras over groeien. Sperde al bij de allereerste zet van de partij haar ogen wijd open. Vroeg bevestiging bij de jury en tekende even later voor de hoogste openings-beurtscore die uw verslaggever ooit tijdens een toernooi mocht beleven. In zo´n geval maakt de Q meestal deel uit van een woord. Patsboem - 110 punten voor haar "queeste" (incl. blancoblokje). Allerminst een "queeste" - Trees stoomde probleemloos door naar de zege in de 3e spelerscategorie. Deze bestond uit 8 personen– voornamelijk "thuisspeelsters". En dat was nu net de clou… De jubilerende vereniging was prima vertegenwoordigd. 't Was er de organisatie aan gelegen om het Alpha-Beten-toernooi voor de scrabblekalender te behouden. Dus heeft de club er alles aan gedaan om niet alleen een "reddingsoperatie op touw te zetten" door flink te lobbyen. Maar de club  schiep ook uitstekende "voorwaarden" voor een grote kans op voortzetting in 2019!

Het toernooi was in een woord AF. Van het begin tot en met het eind.

't Begon al met koffie/thee en jubileumgebak! Voor elk van de deelnemers was er een potje, gevuld met snoep. Wij toostten na afloop met De Ridder-voorzitter Van der Zwaard op de toekomst van de jubilerende club. Die liet zich onder luide toejuichingen/hilariteit in de bloemen en op de foto zetten. De voorzitter reikte ook de scrabbleprijzen uit. Er was een prijsje voor de beste "samenspelers" in elke categorie. Met Wytze Groen bleek het wederom goed samenspelen! Hij was de enige toernooideelnemer die, samen met zijn medespeelster, vier x9-scores in één partij kon realiseren. Het origineelste woord werd ook door Wytze gelegd…. "stopzin"! Na afloop kreeg eenieder een op naam gestelde showtas mee, waarin de einduitslag van het toernooi en een handige C-scrabblewoordenlijst (om het thuis "af te leren" of op het toilet te hangen…). Er heerste alom tevredenheid en waardering voor de organisatie, het jurywerk, de "hazen" en de catering/bar-vrijwillig(st)ers.

Al onze leden speelden boven verwachting. Eindigden bij de beste 4 in hun categorie. Zowel Esther Bruins als Wytze vielen helaas net buiten de prijzen. Afijn, ik heb onze "nestrice" Jeannette Lakmaaker nog genomineerd voor het origineelste woord. Een fraaie woordwending… zij verlengde namelijk "recht" tot "nagerecht" (3x woordwaarde). Mede door die zet haalde zij de 3e prijs in de 2e categorie. Voor de "andere" Jeanette werd het een topdag. En was er sprake van een primeur! Een strakke prestatie… 3 potjes van (ruim) 800 punten droegen bij aan een hartelijk proficiat voor de 1e prijs in de allerhoogste categorie.

 

Zie einduitslag.