Scrabbleweekend Blankenberge België 2019

 

door Jan E M de Kruiff

 

Van 29 t/m 31 maart verbleven Esther, Jos, Wytze en de maker van dit verslagje aan de Vlaamse kust voor in totaal 4 partijtjes duplicatescrabble. Wytze vatte de parel onder de scrabbleweekendjes uitstekend samen:

"Verschrikkelijk gezellig weekend. Perfecte organisatie. Snelle jurering en nacontrole. Bijzonder goede keuken. Lekker weer. Eindelijk eens niet te warm in de kamers, de eetzaal en de speelzaal."

In de 2e partij bestond de opdracht uit letters die in elke beurt een scrabble moesten opleveren. In de laatste partij werden er door spelleider Bertrand De Bouvere in elke beurt telkens 6 letters getrokken, waaraan een blancoblokje was toegevoegd. De overige 2 partijen verliepen langs gebruikelijke weg. Het deelnemersveld bestond uit 45 spelers en kende een sterkere bezetting dan ooit. Overigens waren de 4 matchen verre van eenvoudig. De computer snoepte ons relatief weinig punten af, bijv. met het weinig bekende "meluwtje" en gekende "oryxen". Er werden tijdens het weekend veel mooie woorden gelegd!

 

*(Wie de partijen wil naspelen leest best niet verder. In de bijlagen vindt u alle gegevens.)

 

Wytzes scrabblewoorden die bijbleven: "autodeur" (84 pt), "zaagster" en "landcode". Jos deed zichzelf een plezier met o.a. "autodeur" (110 pt), "rouwtijd" en "dompteur".

Uw verslaggever beleefde een stroeve start, die hij in de resterende ontmoetingen niet meer goed kon maken. De "zekerheidjes" van pakweg een decennium geleden lijken wel verdwenen. Door risicoloos spel werd minstens een half dozijn scrabbles niet benut. Maakte nog wel "ersatzen", "indictie", "dodental", "dompteur" "donsbed", "homilie", "erogeen" en "swijlen". Gerritje van Steijn van Mourik (Arendsoog A’dam) legde wat Jan de K betreft het mooiste woord van het toernooi, ondanks dat het verhoudingsgewijs weinig punten opbracht: "luitspel". U kunt wel bedenken met welke letter die vondst aan de voorzijde verlengd zou kunnen worden.

Op zaterdagmiddag werden alle weekenddeelnemers onder stralende weersomstandigheden bij hotel "Floreal" op de gevoelige digitale plaat vereeuwigd. Daarna reden wij in een toeristentreintje naar het Blankenbergse centrum, waar een geweldig interessant museum is gevestigd. O.l.v. een niet altijd goed verstaanbare gids kregen wij een beeld van  het rijke leven tijdens de laatste decennia van de 19e eeuw: "La Belle Epoque", een gouden periode aan de Belgische kust en in Blankenberge in het bijzonder. Er zijn prachtig gerestaureerde belle epoque huizen in "art nouveau "-stijl te bewonderen. In de nabijgelegen grote kerk was ook allerlei moois te zien. De tijd was te kort om er langdurig te verblijven. Want rond 16 uur stond ons treintje klaar voor een rondrit in de nabijgelegen Uitkerkse polder. Een natuurgebied met weidse uitzichten, karakteristiek voor de kuststreek. De wegen zijn er nogal smal: een enkele fietser kwam het treintje tegemoet en belandde tijdens het uitwijken bijna in de sloot. Bij een horecagelegenheid werd ons iets te drinken aangeboden en genoten wij van het mooie weer en van een goed gesprek.

 

Van de prijsuitreiking op zondagmiddag was weer veel werk gemaakt. Er was een uitgebreide tombola voorzien. Loten konden verdiend worden door tijdens de 4 partijen goed te presteren als " land, "" regio"’, "dame/heer" of "individueel". Ook door de inmiddels vier traditionele 15-letterpuzzelopdrachten tot een goed einde te brengen. Er waren o.m. cadeaubonnen en HotelFloreal-waardebonnen (weekendverblijf voor 2 personen) te winnen.

Chris de Hopere (B) doet er verstandig aan om voor het betere loterijwerk te gaan. "Het lot kleefde aan haar". Hilariteit alom, maar het loterij"reglement" voorzag slechts in een enkele prijs voor Chris.

 

Uitslagen Lettergrepers en top 3:

Plaats

Naam

Plaatspunten

41e

Esther

147

14e

Wytze

63

7e

Jos

38

3e

Jan de K.

21

2

Riccardo Ouname

19

1

Floris van Ouwerkerk

6

 

Floris was er vorig jaar al dichtbij (2e) maar tijdens dit scrabbleweekend stond er geen maat op zijn klasse! Proficiat!

 

Ronde Wedstrijdverslag Stand met beurtdetail Uitslag
1 Verslag 1 Detail 1 Uitslag 1
2 Verslag 2 Detail 2 Uitslag 2
3 Verslag 3 Detail 3 Uitslag 3
4 Verslag 4 Detail 4 Uitslag 4

En tenslotte: het Eindklassement