Verslag scrabbleweekend Gaasterland 3 t/m 5 november

 
door Jan E M de Kruiff

 

Het was weer goed toeven in het gastvrije hotel Gaasterland gedurende het 1e novemberweekend van 2017. Slaapfaciliteiten zijn zeer toereikend. Het eten heeft een "prima kwaliteits/prijsverhouding". De speelzaal is erg geschikt voor denksporters. Het scrabbleweekend werd voor de 9e keer georganiseerd en heeft een prima reputatie. De sfeer onder de deelnemers was weer uitstekend. Er was zelfs belangstelling van Vlaamse zijde: twee spelers hadden de lange reis naar Rijs ondernomen! Het was organisator/enig jurylid Twan Swenker weer gelukt om 19 scrabble-enthousiastelingen bij elkaar te krijgen. Die zouden elkaar bekampen tijdens 4 aantrekkelijke duplicatescrabblepartijen, verdeeld over de 3 dagen. Zaterdagmiddag werd benut voor een wandeling in de mooie herfstomgeving of voor een autotrip naar een dorp in zuidwest Friesland. De fietsen bleven in de stalling, omdat het weerbericht niet erg gunstig was, maar het viel achteraf nogal mee. De zon "zakte" bij het Mirnser Klif op zijn mooist "in" het IJsselmeer, waarbij fraaie jakobsladders zichtbaar waren.

Begin november valt het op hoe vroeg de duisternis invalt. Na afloop van het scrabble"geweld" vertoefden wij in de recreatiezaal. Er werd dit jaar opvallend weinig gekaart e.d. maar des te meer gekletst onder het genot van een drankje! Onderwijl hielden wij een oogje op Donna, het lieve "scrabblehondje" van deelneemster Gerritje van Mourik uit Amsterdam (zie groepsfoto).

Lettergreep was met 6 spelers vertegenwoordigd. Zij maakten deel uit van een sterke spelersgroep, want de computer wist niet vaak meer punten te vinden. Als vanouds leverde Twan weer een topprestatie door zijn kundige en snelle jurywerk. Hij werd na afloop dan ook onder applaus voor zijn inspanningen beloond door lettertrekker van dienst Aad de Vette, die namens alle deelnemers een fles whisky overhandigde. Twan had tijdens de prijsuitreiking voor alle deelnemers een originele attentie verzonnen.

Eindrangschikking Lettergrepers

 

Plaats Naam Plaatspunten
19e Gerie Blankensteijn 76
18e Jeannette Lakmaaker   69
13e Esther Bruins     49
11e Wytze Groen   39
4e Jos van Rooijen        24
2e Jan de Kruiff   8
1e Floris van Ouwerkerk  6

 

 

Volgens verwachting werd Floris van Ouwerkerk uit Twello de winnaar. Maar hij kreeg het niet cadeau: in de "dying seconds" klopte hij uw verslaggever zo ongeveer "op de meet".

Jan beging gedurende het weekend de nodige scrabbleslordigheden en miste een unieke mogelijkheid om Florisí scrabblehegemonie voor eenmaal te doorbreken. Jan smaakte wel het genoegen (chocosnoepjes) van enkele solozetten. Floris bewees in de slotfase zijn meerwaarde met een fraaie soloscrabble en met een surplus aan woordkennis: het hoogste spelpeil over 4 partijen. Hij ging naar huis met een fraaie beker -  een koffiemok met toepasselijke tekst.

Welbewust heeft uw reporter geen gelegde woorden in dit verslag genoemd. Dit om belangstellenden de mogelijkheid te bieden om de 4 partijen na te spelen.

Na afloop waren we het roerend met elkaar eens: wij zien nu al uit naar de 2e lustrumeditie van het Gaasterlandscrabbleweekend!

 

Wedstrijdoverzicht 1e partij

Wedstrijdoverzicht 2e partij

Wedstrijdoverzicht 3e partij

Wedstrijdoverzicht 4e partij

Gaasterland einduitslag 2017