Twents duplicatetoernooi 2018

 

door Jan E M de Kruiff

 

Je moet wat over hebben voor twee partijtjes duplicatescrabble in wedstrijdverband.

Velen moesten al vroeg uit de veren en deden er meer dan 2 uur over om naar het denksportcentrum Hengelo te reizen. Zo ook Esther, Gerie, Jan de K, Jeannette en Wytze.

Voorzitter Jan T is herstellende van een mindere periode. Hij kwam vanaf zijn woonplaats Deventer om nog ‘’enige voeling met het spel te houden’’. De scrabbledag was in vertrouwde en bekwame handen bij Flip Kramer en Twan Swenker. Om een vlotte afwikkeling mogelijk te maken, werd er met de maximumzetten van de computer gespeeld. Dat ging grootmeester Floris van Ouwerkerk uit Twello – volgens verwachting -  nog het beste af.

In de 1e partij bouwde hij al snel een voorsprong op, die voor de meeste van de 20 overige deelnemers uiteindelijk meer dan 100 punten bedroeg. Er werden dan ook nogal veel bijzondere woorden gelegd, die voor Floris weinig problemen opleverden. Hij maakte gedurende de 2 partijen de meeste solozetten! De 2e partij was een pak minder interessant. Floris kon zich zelfs enkele nulzetten permitteren en liet de partijzege aan uw verslaggever. Dankzij de solide 1e partij mocht Floris de Twentse duplicatetoernooibeker 2018 bijzetten in zijn prijzenkast. Die zal inmiddels wel te klein zijn… Na een ‘’flets’’ toernooi mocht Jan de K de 2e prijs komen ophalen. Bert van der Loo uit Amsterdam toonde zich ook niet echt tevreden, maar ging met zijn 3e prijs toch op de foto voor het winnende drietal. Alle spelers konden toch van (het) zoet genieten: op elke tafel was een zak snoepgoed voorzien. Een attent gebaar van de organisatie!

Merk het geringe ‘’kwaliteitsverschil’’ op, dat Jeannette en Esther op 15 september jl. kenmerkte. Zij eindigden resp. 12e en 13e  (slechts 6 punten verschil!). Wytze toonde zich een tevreden man, maar viel net buiten de prijzen (4e op 19 deelnemers). Gerie beschouwde de Hengelose scrabble-ervaringen vooral als een leerproces.

Zeer tijdig was ook de kleine tombola gedaan. Groot(s) voor Gerritje van Mourik van Steijn (Amsterdam), die met de Dikke Van Dale (en haar hondje) ging ‘’lopen’’.

Alle vrijwilligers dank(t)en wij voor hun inzet (de goede catering) en een fijne sfeer.

Een prima evenement, dat om 16 uur gedaan was!

Daardoor was er nog ruim tijd om bij hoofd-treinstation Hengelo iets te eten en te drinken.

Om het af te leren speelden Floris en Rudy Kuijpers (Den Haag) twee partijtjes ‘’gewoon’’ scrabble ‘’nieuwe stijl.’’ Er kwamen leuke woorden op het bord, zoals ‘’hofwegen’’, ‘’fosgeen’’, ‘’bariton’’, ‘’oscener’’, ‘’regenton’’ en …’’naaikind’’!

De (leuke) woorden van de scrabbledag worden niet speciaal vermeld: er zijn waarschijnlijk enkele scrabble-enthousiasten, die de twee partijen willen naspelen. Zie de link(s):

 

Spel naspelen Wedstrijdoverzicht
Hengelo Partij Twente EEN.zip Hengelo Wedstrijdoverzicht eerste partij.htm
Hengelo Partij Twente TWEE.zip Hengelo Wedstrijdoverzicht tweede partij.htm