19e Scrabble-interland België – Nederland editie 2016     

 

Door Jan E M de Kruiff

 

1998 was het jaar dat er bij wijze van proef een heuse scrabble-interland werd georganiseerd tussen de Belgen en de Nederlanders. Dat was een groot succes. ‘t Smaakte naar meer! Het was voor het 8-uurjournaal van de publieke omroep zelfs aanleiding om er aandacht aan te besteden (interview met Bertrand De Bouvere en Henk Jongepier; uw reporter pontificaal in beeld met oranje-outfit)! Plaats van handeling: een destijds bloedhete zaal in Tessenderlo - België. Inmiddels waren wij op 6 augustus jl. toe aan de 19e uitgave van de interland. Opnieuw kundig georganiseerd en geleid (vooral) door de vrijwilligers van ‘’thuisclub’’ Littera Tessenderlo in de fraaie speelzaal van activiteitencentrum ‘’De Griffel’’. Maar een echte interlandsfeer, zoals bij voetbal, ontbrak. Bij de interland werden geen toeschouwers toegelaten, maar uit de oranje uitdossing van enkele Nederlanders was op te maken dat het om een internationaal evenement ging. De journalisten schitterden evenwel door afwezigheid.

’t Is altijd weer spannend of wij veilig door het verkeer kunnen manoeuvreren en onze bestemming zullen bereiken. Op de heenweg werd de buitenspiegel van Wytzes auto namelijk geraakt door een medeweggebruiker die op een vrijwel lege snelweg onverhoeds en zonder aanleiding van rijbaan wisselde. Maar het liep gelukkig goed af…

In Tessenderlo betraden 30 Belgen en 30 Nederlanders het scrabblestrijdperk om uit te maken wie na 2 scrabblepartijen de fraaie wisseltrofee mee naar huis mocht nemen. Zou het de Nederlanders nu eindelijk lukken om voor de eerste keer te winnen?! Lettergreep was hofleverancier, want maar liefst 20 procent van de Nederlandse equipe bestond uit clubgenoten! Spijtig genoeg kon Jos niet meedoen na haar puike prestatie bij de interclub van ‘’De Wase’’ in St Niklaas. Ondanks de inbreng van onze Lettergrepers bleek België andermaal een maatje te groot voor Nederland. Zowel Wytze als beide Jannen mochten niet echt tevreden zijn over hun sportieve bijdragen. Esther, Jeannette en Trees deden wat ze konden, maar konden de Vlaamse ‘’leeuw’’ ook niet bedwingen… In de 1e partij werd nog behoorlijke tegenstand geboden, maar na de pauze bevestigden onze zuiderburen eens te meer het klasseverschil. Het moet ook geschreven: er sloop een zekere matheid in de Nederlandse ploeg. De echte strijdlust ebde weg naarmate de interland vorderde. Vooral na de korte pauze van de middagpartij, toen na het afroepen van de tussenstand ‘’de kaarten wel geschud bleken’’. De einduitslag is duidelijk: 145 tegen 354 plaatspunten (hoe lager, des te beter). Uw verslaggever smaakte het genoegen van een solozet in de 2e partij. Hoewel...’’smaakte’’? Hij heeft de bonusprijs - het flesje Belgisch bier - aan zijn Vlaamse gebuur cadeau gedaan. Die wist er wel raad mee.

De Belgische Jan De Ridder bleek andermaal van een ongeëvenaard scrabbleniveau door beide partijen met overmacht te winnen. Floris van Ouwerkerk bleek de beste Nederlander.

Een oprecht en bewonderend proficiat aan het Vlaamse keurkorps. Voor Nederland? Volgend jaar beter tijdens de lustrum-uitgave – de 20e interland? Misschien valt er voor ons land dit jaar nog wel iets te halen tijdens de Olympische Spelen… (scrabble?!).

Afijn, wij hebben weer een mooie scrabbledag beleefd. Wij zijn tevreden en voegen weer mooie momenten toe aan onze scrabblehobbyherinneringen!

 

* In de bijlagen vindt u de wedstrijdresultaten en de rangschikkingen. U kunt ook de NTSV-website consulteren voor alle gegevens en een wedstrijdverslag, geschreven door de overwinnaars.

 

Wedstrijdoverzicht 1e partij

 

Wedstrijdoverzicht 2e partij

 

Uitslagen 1e en 2e partij