België wint voor de 21e keer!               

 

Door Jan E M de Kruiff

 

Op 11 augustus jl. moest Wytze al heel vroeg uit de veren om Esther en Jan de K op te pikken voor zo´n 250 autokilometers naar Heist België. ´t Was sowieso een hele toer om voldoende spelers bij elkaar te krijgen en het vervoer te regelen voor de jaarlijkse interland tegen de Belgen. ´t Was de bedoeling om 21 spelers per land af te vaardigen. Dat viel voor Nederland niet mee, door gebrek aan animo, aan vervoermogelijkheden plus de reisafstand en door vakanties. Ook ziekte, want Jeroen Kramer meldde zich te langen leste af. Esther verklaarde zich bereid om hem te vervangen. Een goeie actie! Voorzitter Jan Tiek voelde zich niet fit en moest ook afzeggen. Een sportieve aderlating! Bij Meerkerk stapten Maarten Beekhuis en Floris van Ouwerkerk in. Deze zou een grote sportieve inbreng hebben, want hij eindigde niet alleen als  hoogste Nederlander, maar was ook de beste scrabbelaar van de dag! Een prachtige prestatie. Hij legde veel bijzondere woorden. Die worden hier niet vermeld om belangstellende lezers de mogelijkheid te bieden om de 2 duplicatescrabblepartijen na te spelen. Dat kan via de (Vlaamse) NTSV-website. Daar vindt u tevens de volledige uitslag en wedstrijdgegevens.

 

Vooraf de 2 matchen klonken de nationale hymnen en werd er dit keer goed meegezongen.

De plaatselijke schepen van sport toonde enthousiasme voor het evenement. Promootte het plaatselijk toerisme en herinnerde de aanwezigen aan de op handen zijnde verkiezingen.

Zij wenste het betrekkelijk ‘’naamloze’’ evenement even serieus te nemen als de opvallend goed presterende Vlaamse toppers tijdens de 7 grote Europese sporttornooien die op dat moment in Glasgow werden afgewerkt. Helaas zijn er tijdens het NTSV-scrabble volgens de statuten nog steeds geen toeschouwers welkom…

Er was sprake van een primeur! De klassieke demonstratiescrabbleborden konden achterwege blijven dankzij de beamer-projectie van alle wedstrijdgegevens. Heel mooi en doelmatig.

Tijdens de 1e partij was onze voorzitter in onze gedachten aanwezig. Prominenter dan gedacht. Het scrabblebord getuigde ervan: we legden woorden, die aan zijn naam deden denken.

Ook dit jaar waren de Belgen weer een maatje te groot. De teller staat op 21 na even zo vele interlandontmoetingen!  Uw verslaggever ontbeerde voldoende concentratie en was uiteindelijk zelf niet tevreden over zijn inbreng. De einduitslag komt mogelijk wat vertekend, over omdat de organisatoren gedurende de afgelopen interlands niet altijd dezelfde spelvoorwaarden hanteerden. Door de jaren varieerde de teamgrootte en het aantal spelers dat de einduitslag bepaalde. Er was een aanpassing nodig, omdat de teams kleiner werden.

´t Mooiste woord van Wytze was ´gymnaste´. Hij eindigde in het individueel-klassement als 18e, van de Nederlanders als 8e. Esther verwachtte wel, dat zij zich in het scrabblegeweld nauwelijks "staande zou kunnen houden". Bedenk, dat er sprake was van een unieke totaalprestatie. Mede dankzij een drietal Belgische solozetten zou het computermaximum geëvenaard worden. Beter kan niet! Ondergetekende werd 2e Nederlander, maar werd 5e in de totaalrangschikking. Esther zou in het sterke deelnemersveld als 39e eindigen. Was de 18e Nederlander/se. Zij zou zo graag het handdoekje-met-scrabbleopdruk gewonnen hebben. Dat kwam echter toe  aan de 10 hoogst geklasseerden per land.

De totale organisatie was voorbeeldig. In prima handen dankzij de vrijwillige inbreng van – vooral - scrabbleclub Ypsilon te Heist. Dank jullie wel! En tot volgend jaar in Nederland.

En Belgen: ’t wordt eentonig…:wederom proficiat voor uw interland-triomf!