Jeannette DE verrassing van het NK-duplicatescrabble 2018!

 

door Jan E M de Kruiff

 

8 Clubgenoten waren present voor het NK duplicatescrabble, dat op 24 november jl. in de grote zaal van "Het Klokhuis" te Amersfoort gespeeld werd. Een ruime clubafvaardiging! De spelleiding en jurytaak was in de vertrouwde handen van Wytze Groen resp. Twan Swenker. Veel dank is ook verschuldigd aan de vrijwillig(st)ers van "Het Klokhuis", die ons tijdig van lunch en drinken voorzagen. De voorwaarden voor een prima scrabbledag waren "geschapen"!

 

Als je de computer als deelnemer beschouwt, streden wij met z’n dertigen tegen elkaar. Er werd gespeeld tegen het maximum van de computer. ’t Behoeft geen betoog dat onze spelers regelmatig met bijzondere woordvondsten geconfronteerd werden.

Jammer dat voorzitter Jan Tiek en Jos van Rooijen door omstandigheden verhinderd waren. Maar dan hebben wij altijd Anne van Ouwerkerk en Jeannette Lakmaaker nog!

Anne van Ouwerkerk onderscheidde zich door als enige een solozet te produceren. Hulde! Voor zover uw verslaggever kan nagaan, legde Anne nog nooit een solozet tijdens een belangrijk toernooi. Welke solozet? Die wordt niet vermeld om de lezers de mogelijkheid te bieden zowel de ochtend- als de middagpartij na te spelen. Winnaar werd degene, die over 2 partijen de meeste punten verzamelde. De 1e partij verliep geheel volgens verwachting. D.w.z. …Topfavoriet Floris van Ouwerkerk uit Twello won de ochtendsessie met ruime voorsprong. Echter, de concurrentie wenste zich in de 2e partij niet bij voorbaat neer te leggen bij de "Twellose suprematie". Jan de K ging de ‘’meute’’ bij de pauze vooraf.

Maar het spel moest eigenlijk nog beginnen en dat heeft uw reporter "geweten". Toonde in het laatste kwart van het NK te weinig durf – in combinatie met slechte spelconcentratie – en dat kostte hem minstens een podiumplaats. Floris maakte een onverwachte nulscore bij een cruciale, wellicht beslissende zet van het toernooi. ‘t Moet geschreven, het was vooral in de 2e partij nogal eens onrustig in de zaal, ook ter hoogte van de jurytafel, … zelfs tijdens ingespannen denkprocessen. De sportieve "bordjes werden na de nulzet voor Floris aanmerkelijk verhangen"… Er waren op slag meer kandidaten voor de eindzege. ’t Was uiteindelijk Bert van der Loo, die de meeste speelscherpte toonde en ervoor zorgde dat zijn naam in de wisseltrofee gegraveerd wordt. Een zeer verdiende zege, want de Amsterdammer is al een poosje in goede scrabblevorm. En zeer geïnspireerd, zo bleek ook in het speciale artikel in de Volkskrant van 24-11, waarin Bert uitgebreid de aandacht vestigde op de bijzondere hobby ‘duplicatescrabble’ en het op handen zijnde NK. Ook social media deed zijn werk! Overigens was er tijdens het evenement geen sprake van journalistieke belangstelling…

 

Floris begon wat vermoeid aan het kampioenschap en moest zich met de 2e plaats tevredenstellen – nog altijd een prima prestatie. Verrassende derde – dankzij een topzet in de 2e partij -  werd Aad de Vette uit Vlaardingen. Dankzij diezelfde "uitschieter" verraste Jeannette Lakmaaker vriend en vijand door in het sterke deelnemersveld de 11e plaats te bemachtigen. De fraaie prestatie van Jeannette was geen toeval: die kwam vooral tot stand door vermijding van nulscores! Maar ook Esther Bruins deed goed mee. De langdurige verkoudheid speelde haar niet langer parten. Zij eindigde als 12e, direct achter Jeannette, mede dankzij de topzet in de 2e partij. Geen toeval? Tijdens clubavonden zitten Jeannette en Esther steevast naast elkaar. Zij oogstten nu "het loon van hun goede en vooral prettige samenwerking".

In onderstaand overzicht vindt u de verrichtingen van o.a. onze clubgenoten. Als u wilt, kunnen bezoek(st)ers van deze website de partijen naspelen.

’t Betreft aantrekkelijk trainingsmateriaal, zeker voor scrabble-fijnproevers/sters.

 

Partij 1 naspelen

 

Partij 2 naspelen

 

Wedstrijdoverzicht partij 1

 

Wedstrijdoverzicht partij 2

 

Einduitslag