10e editie Gaasterlandweekend heel geslaagd

 

Door Jan E M de Kruiff

 

Op 26 oktober jl.  gingen 6 Lettergrepers op weg naar Rijs – Friesland voor het jaarlijkse scrabbleweekendje. Daar voegden zij zich bij de overige 21 deelnemers in het gezellige hotel "Gaasterland". Onder hen bevonden zich ook 7 Vlaamse gasten, waardoor er een zeker Nederland-België-gevoel ontstond. ’t Was overwegend "gezelligheid troef". De meesten waren zeer te spreken over de kwaliteit van de hotelaccommodatie en over het (deels) "Hollandse" eten. Hoewel, het warm buffet voorzag ook in "Indisch" eten. Esther deed zich met smaak te goed aan een portie boerenkool. De buitentemperatuur was er dan ook naar. De lange en warme zomer van 2018 was eindelijk voorbij en de herfst kondigde zich aan met een heuse weersomslag. Na de nodige regenvlagen knapte het op en werd het toch weer droog en fris. Zondagmorgen werden we zelfs verrast met rijm op de daken! Maar bij het maken van de groepsfoto werden wij gekieteld door aangename zonnestralen.

Op zaterdagmiddag gingen veel deelnemers op pad. Wandelen (met de hond) in de omgeving - het Rijsterbos of een bezoek aan het IJsselmeer -  of een autoritje maken naar een kringloopwinkel. Jan de K bleef achter in het hotel (afspraak met een oud-labocollega).

Uw verslaggever was niet fit. Dat was goed te zien aan zijn voorhoofd, dat was rood gekleurd door huidklachten. Achter dat voorhoofd ging het ook niet echt goed! Dat had zowel gevolgen voor het toch al slechte slaapritme als voor de scrabbleprestaties. Jan de K liet zich in minder positieve zin opmerken door 2 vroege nulscores in de openingspartij. Hij was er echt niet op uit om korte metten te maken met de spelreputatie van de grote favoriet voor de eindzege, Floris van Ouwerkerk uit Twello. Die was een klasse apart en legde ook de meeste solozetten. Hij hoefde niet tot het uiterste te gaan, waardoor de Vlaamse Karin van Linden ook een partijtje kon winnen. Zij werd verhoudingsgewijs met het grootste applaus beloond!

Twan Swenker (Arendsoog Amsterdam) onderscheidde zich als jurylid door tijdens de 4 partijen zo’n 2000 beurtbriefjes door zijn vingers te laten gaan. Hij maakte tijdens "de verwerking" nauwelijks fouten en handelde bovendien heel snel. Een prestatie om fier op te zijn! Esther bedankte hem na afloop voor zijn grote aandeel in ons welbevinden. Na een korte toespraak overhandigde zij een cadeaubon en een dankkaart+namen van alle deelnemers.

Lettertrekker van dienst – Aad de Vette – toverde (met hulp van de computer) meer dan 4000 punten in de 4 partijen uit het letterzakje! En nogal wat "buitenissige" woorden.

De prijsuitreiking was een feestje op zich. Voor iedere competitiedeelnemer had Twan een prijsje (via een ingenieus lotingsysteem) en was er een fotomoment dankzij sfeermaker Bert van der Loo (Arendsoog Amsterdam). Deze eindigde als derde, op korte afstand van Jan de K.. Bert had zelfs nog mogelijkheden op de 2e prijs als hij in de allerlaatste beurt iets meer scherpte had getoond. Floris' overwinning was opmerkelijk – en "straf"" volgens de Vlamingen. Want hij voegde ook de 2e lustrumeditie toe aan zijn palmares (heeft alle edities gewonnen!).

Was Jan de K. niet tevreden over zijn geleverde scrabbleniveau…, de overige Lettergrepers waren dat wel. Zie ook onderstaand overzicht (25 deelnemers. Maarten Beekhuis eindigde als laatste. Hij deed alleen de 3e en 4e partij mee).

 

Eindrangschikking

 

1 Floris 3576 punten
2 Jan 3340 punten
3 Bert 3323 punten
6 Jos 3115 punten
10 Wytze 2959 punten
19 Esther 2492 punten
22 Jeannette 2371 punten
23 Gerie 2109 punten

 

 

Volgend jaar hopelijk het 11e Rijs-scrabbleweekend. Wij zien er nu al naar uit!