Dameskampioenschap

door Jeanette Bree

Op 1 mei wordt traditioneel het Dameskampioenschap duplicatescrabble gehouden in BelgiŽ. Dit jaar deden Esther, Trees en ik eraan mee. Rond kwart voor tien reden we Amersfoort uit,. De rit naar Destelbergen verliep heel vlot. Zo vlot dat we om half twaalf de zaal al zagen....maar voor een slagboom stonden die niet openging! De knop ernaast zette de slagboom ook niet in beweging. Aan de andere kant van het gebouw zagen we wel auto's rijden. Het idee om om te keren en vanaf de andere kant ernaartoe te rijden bleek het enige juiste idee. Bij het gebouw aangekomen moesten we nog een hele tijd wachten, want het toernooi begon pas om 14.00 uur! De bar was nog niet open, dus een kopje koffie zat er ook nog niet in. Gelukkig was het mooi weer en hebben we de tijd in het zonnetje doorgebracht.

Na van het zonnetje genoten te hebben, begon uiteindelijk mooi op tijd het kampioenschap. In de eerste beurt werd FEEKNEA getrokken. In het zoeken naar een mooi woord kwam het niet in mij op om FAKEN op zijn Engels uit te spreken en legde het daarom niet. In de vierde beurt waren er veel mogelijkheden om een scrabble te leggen. De keuze viel op DONKERE. De eerste E maakte de aanbouwer GEMARTE. In de negende beurt kwam de Y tevoorschijn..Op B15 lag al een E, dus daar waren diverse mogelijkheden om de Y te leggen. YENS en NEYS lagen voor de hand, maar er werd SEXY gelegd, aangezien de Y dan op 3x letterwaarde kwam. Dat leverde 57 punten op. Een beurt later werd dat verlengd tot SEXYSTEN. Dit is de overtreffende trap in het meervoud van sexy. Ook in de tiende beurt waren meerdere scrabbles mogelijk. Slechts 2 deelnemers legden op A1 het woord NEUSARTS en maakten hiermee een negenklapper voor 185 punten!

In de pauze lieten we ons de koffiebroodjes, chocoladebroodjes e.d. goed smaken! In het zonnetje werden de gemaakte woorden uitgebreid besproken.

In de veertiende beurt hadden we weer een mooie lettertrekking, waaronder de blanco. Op het bord lag al LAPPEND, menigeen heeft daaronder dan ook GEBOEID gelegd, wat goed was voor 89 punten. De zestiende beurt was een hele bijzondere. Er werden twee blanco's getrokken en de C en de Q, aangevuld met EAE. Dit leverde uiteindelijk de scrabble CALQUERE op voor 96 punten. De vijfde scrabble viel in achttiende beurt. Daar werd KANSLOZE gelegd. De eindscore van het spel was 1101 punten. Een zeer mooi resultaat.

De Lettergreepdames boekten het volgende resultaat:

Plaats Naam Punten
21 Jeanette 805
64 Esther 577
68 Trees 483

Het volledige Wedstrijdoverzicht kun je hier vinden.